Andrahandsuthyrning

Det är möjligt att hyra ut din lägenhet i andrahand under en kort period om du har särskilda skäl för detta, såsom att du ska prova att vara sambo, ska plugga eller jobba på annan ort eller liknande. Du måste ALLTID dock ha styrelsens tillåtelse innan du hyr ut din lägenhet. Föreningen följer generellt hyresnämndens rekommendationer, och tar ut en avgift på 478 kronor/mån vid uthyrning av lägenhet i andrahand, enligt styrelsebeslut och de nya stadgarna.
Inkom i god tid med en ansökan till styrelsen (minst 1 månad innan uthyrningen ska börja. Styrelsen har alltid möte sista tisdagen varje månad (undantaget juni, juli och december). I ansökan skall följande framgå:

  • Vilket skäl du har för din uthyrning
  • Hur lång tid det gäller (styrelsen beslutar om 6 månader i taget)
  • Vem som ska hyra din lägenhet

För att ansöka om andrahandsupplåtelse loggar du in på HSB portalen (använd inte webbläsaren Safari) Gå in på ”Mina sidor”, under fliken ”Ärenden & felanmälan” hittar du möjlighet för att skapa andrahandsupplåtelser (andrahandsuthyrning) som du vill att styrelsen ska ta ställning till.

Det är inte ok att hyra ut lägenheten via Airbnb eller liknande, inte ens under några nätter.

Tänk på detta vid andrahandsuthyrning

  • Att skriva ett ordentligt kontrakt med din hyresgäst. Hyresgästföreningen har en bra mall.
  • Att samma regler gäller för din hyresgäst som för dig och det är du som är ansvarig för att din hyresgäst sköter sig.
  • Tänk på besittningsskyddet. Läs mer om det på Hyresnämndens hemsida. 
  • Att du ansvarar för att din hyresgäst betalar hyran i tid.
  • Att inte ta orimligt betalt av din hyresgäst, annars kan du bli skyldig att betala tillbaka en del av hyran. När du hyr ut en lägenhet får du ta ut en ”skälig hyra”, med detta menas i princip bara samma hyra som du själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan du lägga på en mindre summa för möblerna, men inte mer än 10-15 % av hyran.

Bra information och riktlinjer samt mallar finns på Hyresgästföreningens hemsida.

Inneboende
Det är möjligt för dig att ha en eller flera inneboende i din lägenhet. För detta behövs inte styrelsens godkännande. Personer som bor i din lägenhet räknas endast som inneboende så länge du själv fortfarande bor i lägenheten och står för en del av kostnaderna. Annars räknas det som andrahandsuthyrning.